Folgjemy

Folgjemy...Janetta in Bolivia

Over Bolivia

Bolivia is een land in Zuid Amerika, omringd door Peru, Brazilië, Paraguay, Argentinië en Chili. Op het kaartje kun je zien hoe Bolivia eruit ziet, met bergen en de hoogvlakte (Altiplano) aan de westkant en oerwoud en laagland aan de oostkant. In het vierkant zie je Cochabamba, de stad waar ik woon en het gastenverblijf van de zendingsorganisatie SIM beheer, personeelcoördinator ben voor SIM, en betrokken ben bij een meisjestehuis en bij een organisatie die zondagsschoolmateriaal schrijft.

In het verleden hoorde Bolivia bij het Inca-rijk, het heeft veel overeenkomsten met Peru. In Bolivia wordt Spaans gesproken, daarnaast zijn er 3 officiële inheemse talen (Quechua, Aymara en Guaraní) en 33 andere inheemse talen.

De bevolking is over het algemeen Rooms Katholiek, maar dit is meestal vermengt met het oude Inca-geloof waarbij onder andere de zonnegod Inti wordt aanbeden. Deze vermenging komt bijvoorbeeld tot uiting bij een feest waarbij mensen miniatuurdingetjes kopen die uitbeelden wat ze in het komende jaar graag willen hebben. Hiermee gaan ze naar de priester die het zegent en daarmee geloven ze dat God het ze het komende jaar zal geven. Ook wordt er veel geofferd aan moeder aarde; bijvoorbeeld voor bescherming onderweg.

Er is helaas veel alcoholverslaving en huiselijk en seksueel geweld. We zijn dankbaar voor de vele lichtpuntjes die er zijn, voor de christenen in het land die uitreiken naar anderen, voor kerken die evangeliseren en zending bedrijven. God is aan het werk, en als team van SIM mogen wij daar onderdeel van zijn!